Team Cannondale was al een poosje in Canada vanwege de Tour of Alberta, maar ook de rest van de WorldTour strijkt dit weekend neer in het land van de Maple Leaf Flag. Daar staan de komende dagen namelijk de Grand Prix van Quebec en de Grand Prix van Montreal op het programma. Deze Canadese eendagskoersen maken al deel uit van de de UCI WorldTour zolang deze bestaat en je zou deze wedstrijden als een soort ‘moderne‘ klassiekers kunnen beschouwen.
Beide wedstrijden hebben dezelfde organisatie en ook verschijnen in beide wedstrijden dezelfde 20 equipes aan de start: alle 18 Worldtour-teams, het procontinentale Israël Cycling Academy en een Canadees gelegenheidsteam. Ook de twee startlijsten komen voor het grootste deel overeen, want vaak rijden renners ‘de dubbel’ in Canada.
GP de Québec – vrijdag 8 september
201,6 km
De renners zijn in Québec de hele dag op dezelfde lokale ronde te vinden. Dit circuit is 12,6 kilometer lang en wordt zestien keer verreden. De organisatie heeft iedere ronde het zwaarste voor het laatst bewaard: alle beklimmingen liggen in de laatste 4 kilometer van het lokale circuit.
De Côte de la Potasse (420 m á 9% gem.) en de Côte de la Montagne (375m á 10% gem. uitschieters tot 13%.) zijn de meest in het oog springende beklimmingen. Oftewel de klimmen waar wij aanvallen verwachten. Dat de laatste kilometer een gemiddeld stijgingspercentage heeft van 4% gaat wellicht nog een rol spelen als het tot een sprint mocht komen in de finale.
Het parcours is overigens precies hetzelfde als dat van de vorige twee edities. In 2015 wist Rigoberto Uran hier te winnen en vorig jaar spurtte Peter Sagan naar de eindwinst op de Rue de Glacis. Recent liet de Slowaak met twee ritzeges in de BinckBanck Tour al zien in uitstekende vorm te verkeren. Om die reden is hij wat ons betreft deze editie ook weer een van de topfavorieten.
Als zijn voornaamste concurrenten zien wij ‘Bling’ Matthews en Greg Van Avermaet. Eerstgenoemde is duidelijk in zijn element bij zijn nieuwe werkgever Sunweb en heeft dit seizoen al de nodige zeges aan zijn – toch al niet onaanzienlijke – palmares toegevoegd, waaronder twee etappes in de Tour de France. Hij reed vorig jaar hier in Québec top 5 en greep het jaar daarvoor nét naast de zege. En dan Greg Van Avermaet, wat kunnen we over hem nog zeggen? Behoort ‘GVA’ niet in iedere koers waar hij verschijnt gewoon tot de topfavorieten? Mocht hij onverhoopt deze dag toch niet over de juiste benen beschikken, dan staat er bij BMC een prima alternatief klaar: Dylan Teuns wist namelijk drie meerdaagse wedstrijden achter elkaar op zijn naam te schrijven.
*** Sagan, Matthews, Van Avermaet
** Naesen, Colbrelli, Bettiol, Stuyven, Ulissi
* Teuns, Dumoulin, Brambilla, Gallopin, Haas, Benoot, Bakelants
Jokers: Guerreiro, Sütterlin
GP de Montréal – zondag 10 september
205,7 km
In Móntreal leggen de renners zondag 17 rondjes van 12,1 km af, die in totaal goed zijn voor bijna 4000 hoogtemeters. Het zwaartepunt ligt, in tegenstelling tot de GP de Québec, niet aan het eind, maar juist aan het begin van de lokale ronde. Eigenlijk meteen na vertrek stuiten de renners op de Sommet Camillien Houde. Een 1,8 kilometer lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 8%. Na deze klim staat het peloton nog één andere klim te wachten: De côte de Polytechnique. Deze helling is korter (780 meter) en ook minder steil, maar daar zit dan wel strookje bij met een stijgingspercentage van 11%.
Zoals we al schreven in de inleiding sturen veel teams dezelfde selecties naar beide wedstrijden. Toch is het niet zo dat de wedstrijden exact hetzelfde karakter hebben. Het verleden heeft uitgewezen dat het parcours van de GP de Montréal een tikkeltje zwaarder is dan de race op vrijdag. Zo reden in 2015 de Nederlandse klimmers Wilco Kelderman, Robert Gesink én Tom Jelte Slagter naar een top 10 plek.
Vanwege de lengte van de beklimmingen iedere ronde, gaan wij ervan uit dat er hier meer sprake zal zijn van een afvalrace dan in Québec. Wat volgens ons betekent dat dit parcours in het voordeel lijkt te zijn van het klimmerstype en de doorgewinterde klassiekerspecialisten.
Daarbij plaatsen we de kanttekening dat het verschil tussen beide wedstrijden ook weer niet dramatisch groot is. Een goede vorm kan tenslotte wel een paar stijgende meters extra verdragen. Ons sterrenstelsel voor deze wedstrijd komt daarom behoorlijk overeen met dat van de GP de Québec.
Sterrenstelsel:
*** Van Avermaet, Sagan, Dumoulin
** Sergio Henao, Mollema, Gallopin, Uran, Ulissi, Wellens
* Fuglsang, Naesen, Spilak, Bettiol, Jesus Herrada, Matthews, Vuillermoz
Jokers: Dal-Cin, Cummings
Voor wie het graag wil volgen: op vrijdag 8 september is eerst Québec het strijdtoneel, waarna de renners op 10 september in Montréal op hun fiets stappen. Beide koersen gaan rond 17:00 uur Nederlandse tijd van start. De finishtijd is naar verwachting rond 22:00 uur.