Toen we begin dit jaar met Biciklejo.nl begonnen hadden we idee om vooral kleine(re) niet-WorldTour koersen te belichten, maar we zijn inmiddels aardig op stoom en in de aanloop naar de Ronde van Spanje, toch wel met stip onze favoriete Grand Tour, begon het te kriebelen om een uitstapje te maken. Dus zie hier: een vooruitblik op La Vuelta 2017.
We hebben besloten dit in drie delen te doen: Dit is deel één (etappe 1 t/m 9), vervolgens plaatsen we op de eerste rustdag deel twee (etappe 10 t/m 15) en op de tweede- en laatste rustdag het derde blok (etappe 16 t/m 21).
Verder van onze zijde geen gelikte inleiding, we steken direct van wal met de eerste etappe. Voor alle (geo)historische en toeristische context verwijzen wij gaarne naar de website van de organisatie: www.LaVuelta.com.
Etappe 1:
Nîmes – Nîmes TTT (13,7 km)
De Franse havenstad Nîmes heeft de eer om als decor te fungeren voor de openingsakte van deze 72e editie van de Ronde van Spanje. Er wordt in de historische Franse stad een ploegentijdrit verreden over een relatief kort parcours van 13,7 kilometer. De ploegen die het traditioneel goed doen (in vaak langere ploegentijdritten) zal het niet echt bevallen dat er behoorlijk veel gedraaid en gekeerd moet worden in de straten van Nîmes. Dat wil niet zeggen dat er geen langere stukken zijn waarop de teams met ‘grote motoren’ binnen hun gelederen flink gas kunnen geven, maar waarschijnlijk niet genoeg om op dag één al grote verschillen in het klassement te maken.
Het met 3e categorie gemarkeerde ‘heuveltje’ lijkt ons meer een showelement voor het routeboek dan een echt obstakel die de uitslag gaat beïnvloeden. Categorie vluchtheuvel, zeg maar. Normaal gesproken zouden Quick-Step en BMC de eerste namen zijn die in ons opkomen, als het om topfavorieten voor een ploegentijdrit gaat, maar in dit geval zijn we daar niet zo zeker van.
Met het last-minute wegvallen van Samuel Sanchez mist BMC niet alleen een geroutineerde tijdrijder, maar we zouden ons ook voor kunnen stellen – en nee, we zijn geen psychologen – dat met name de reden van zijn afwezigheid de eerste dagen nog wel even doordreunt binnen het team.
Quick-Step komt wel met de nodige tijdrijders naar de Vuelta, maar wij denken dat de toptijd voor deze eerste dag niet komt van een team tjokvol specialisten, maar vooral een team met de juiste mix van ervaring, grote motoren en behendige stuurlui. Daarom zien wij vooral Team Sky als favoriet voor deze tijdrit, met daarachter Quick-Step en Orica.
Sunweb en Astana lijken ook behoorlijk aan onze profielschets te voldoen en daarnaast kennen Movistar we enige vorm van thuisvoordeel toe, het is tenslotte een Spaans team en anders waren we genoodzaakt Caja-Rural te noemen. Wellicht kan LottoNL-Jumbo verrassen?
Sterrenstelsel:
*** SKY
** Quick-Step, Orica
* BMC, Movistar, Sunweb, Astana
Joker: LottoNL-Jumbo
Etappe 2:
Nîmes – Gruissan. Grand Narbonne. Aude (203,4 km)
Deze tweede etappe van de Vuelta blijven we nog even in het zuiden van Frankrijk hangen, sterker nog, Nîmes – de plaats van handeling van de vorige etappe – is ook deze rit weer de vertrekplaats. Vanuit hier zet het peloton koers naar Gruissan. Heuvels of hellingen zijn op het hoogteprofiel van de etappe enkel met een vergrootglas waar te nemen. Wat betekent dat het een saai dagje wordt die eindigt in een massasprint. Tenminste dat zou je denken.
Het parcours dat de Vuelta-organisatie uittekende leidt het peloton echter de hele dag strak langs de kust en dat is, in combinatie met de voorspelde windkracht 5, voor ons een reden om het waaieralarm te luiden. Wij verwachten hier dus niet het typische kat-en-muisspel tussen de vroege vluchters en de sprintersploegen. Nee, wij gaan uit van een zenuwachtige race, waar de klassementsrenners hun best moeten doen om geen schade op te lopen. De favorieten voor de dagwinst zoeken wij bij de ploegen die graag het initiatief nemen als het woord ‘zijwind’ valt.
Sterrenstelsel:
*** Degenkolb
** Trentin, Debusschere, Theuns, Lampaert
* Oss, Terpstra, Moscon, Bystrøm, Cort Nielsen, Søren Kragh
Joker: Wallays
Etappe 3:
Prades Conflent Canigó – Andorra la Vella (158,5 km)
De ronde is nog maar net begonnen of het peloton krijgt al redelijk serieus klimwerk voor de kiezen. Er wordt bergop gestart, dus reken maar op vuurwerk vanaf het startschot. Voor pure sprinters als Adam Blythe en Lorrenzo Manzin zal het een dagje in overlevingsmodus worden en misschien wel harken om de tijdslimiet te halen want de rit is niet lang en er is een kans dat er stevig wordt doorgetrokken door de nog fris en fruitige klimmers. Het is tevens de eerste dag waarop al een paar punten voor de bergtrui zijn te verdienen, dus de renners die ambities hebben op dit vlak zullen we ongetwijfeld in de aanval gaan zien.
Voor de winnaar van deze etappe kijken wij vooral naar klassementsmannen die goed kunnen dalen. Iemand die ongetwijfeld zijn skills in de afdaling zal gaan toepassen is ‘lo Squalo di Messina’ Vicenzo Nibali, maar ook Chris Froome heeft al meermaals aangetoond tot de snelste dalers van het peloton te behoren en de tourwinnaar zal zijn concurrenten niet veel lucht in de vorm van seconden gunnen, is een beetje onze inschatting. In hun kielzog verwachten wij vooral kopmannen, zoals: Adam Yates, Kruijswijk, Zakarin, Contador en Aru. Ook Rui Costa en Jarlinson Pantano zijn graag van de partij als het bergaf gaat, maar laatstgenoemde zal waarschijnlijk in dit stadium gewoon (nog) voor Contador moeten werken.
Dit lijkt ons ook een dag voor Warren Barguil. De ongekroonde koning van de laatste Tour de France. Hij lijkt ons een man die bereid is enige risico’s te nemen als een etappezege in het verschiet ligt.. We zien in hem ook iemand die voor de bergtrui gaat, een klassement om ook Luis Leon Sanchez voor in de gaten te houden.
Movistar is voor een etappe met bergen op het programma altijd een dankbare leverancier voor de dagwinnaar. Zij starten zonder echte kopman en het is afwachten wie er in deze drie weken boven komt drijven als topmatador van de Spaanse equipe. De jonge Ecuadoriaan Carapaz tippen wij alvast en vlak de verloren zoon van het profpeloton Carlos Betancur ook niet uit!
Mocht een grotere groep de finale in gaan dan zien wij ook wel kansen voor renners als Bob Jungels en Julian Alaphilippe. De beklimming van de alto de la Cornella, voor de laatste afdaling, is niet erg lang en beide hebben een goede eindspurt. Michael Woods is onze joker voor deze etappe. Hij heeft een goede punch en wij zien hem wel iets proberen op de laatste beklimming.
Sterrenstelsel:
*** Froome, Nibali, Alaphilippe
** Jungels, Barguil, Costa, LL Sanchez, A. Yates
* Bardet, Kruijswijk, Zakarin, Aru, Carapaz, Contador, Majka
Joker: Michael Woods
Etappe 4:
Escaldes-Engordany – Tarragona. Anella Mediterránea (198,2)
Na de wat kortere etappe van maandag staat er dinsdag weer een vrij lange rit op de planning. Niet echt een pretje zo onder de Spaanse zon, maar daar staat voor de renners dan wel tegenover dat het grootste deel van deze rit licht bergafwaarts gaat. Daarnaast is er met de Alto Beltalli (3e cat.) slechts één gecategoriseerd obstakel opgenomen in het parcours van deze etappe. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat er in Tarragona, bij het sportcomplex Anella Mediterránea, door het peloton gesprint gaat worden om de ritwinst. Belangrijk is dan nog om te vermelden dat de laatste 400 meter licht omhoog lopen. De sprinters van dienst krijgen dus vast van hun ploegleiders te horen dat ze niet te vroeg aan moeten gaan.
Sterrenstelsel:
*** Degenkolb, Modolo
** Cort Nielsen, Trentin, Lobato
* Schwarzmann, Debusschere, Manzin, Blythe
Joker: Duval
Etappe 5:
Benicàssim – Alcossebre (175,7 km)
Dit is een etappe die op papier erg geschikt lijkt voor vluchters. Weinig vlakke kilometers en voor de beklimmingen van de dag hoef je geen Colombiaan te zijn. Er is een grote kans dat er in het peloton een kopman goede benen denkt te hebben en alsnog beslag wil leggen op de dagzege en/of de 10 bonificatieseconden die aan de meet te verdienen zijn. Dat de tussensprint ook in het laatste deel van de etappe ligt, is wat dat betreft ook niet in het voordeel van vluchters.
De dagzege zal hoe dan ook naar een klimmer met een goede punch gaan, want daar lijkt de slotklim naar Ermita Santa Lucía voor te zijn gemaakt. Deze is 3,4 kilometer in lengte, waarvan het begin wellicht als een soort muur van Huy te beschouwen is. Het laatste deel van de korte klim naar de finish is aanzienlijk vlakker.
Wij denken overigens dat het hier, ondanks het voor vluchters geschikte parcours, tóch tussen de topklimmers uit het peloton zal gaan. Diegenen met een goed eindschot welteverstaan.
Vluchters laten zich nu eenmaal lastig voorspellen, zeker nu de ronde nog niet begonnen is, maar we zullen er enkele opnemen in de voorspelling.
Sterrenstelsel:
*** Dennis, Woods , Chaves, Yates (x2), Alaphilippe
** Bardet, Aru, Costa, D.Moreno, Jungels, Zakarin
* Polanc, Armée, Fraile, Bilbao, LL Sanchez, Kudus
Etappe 6:
Vila-real – Sagunt (204,4 km)
Als dit de Tour de France zou zijn geweest dan was de etappe van Vila-real naar Sagunt pas in week twee opgenomen en kon deze worden bestempeld als een overgangsetappe. Dit is echter een voorbeschouwing op de Vuelta en daar kennen ze weinig overgang tussen ritten. Zo komen we dus in de openingsweek al ritten tegen waar de lange vlucht wat meer kans heeft dan normaal.
De vijf gecategoriseerde klimmen van deze etappe lijken ons niet zwaar genoeg om de mannen met klassementsambities uit hun tent te lokken. Aan de andere kant van het spectrum zullen de sprintersploegen weinig zin hebben om een race te gaan controleren met toch een flink aantal hoogtemeters. Kortom: volgens ons zal dit de eerste etappe zijn die door de rasaanvallers met rood is omcirkeld. Wie dat dan zijn, is zoals we bij de vorige etappe ook al schreven, natuurlijk altijd weer koffiedik kijken, maar we hebben wel een aantal usual suspects.
Sterrenstelsel:
*** Fraile, De Marchi
** De Gendt, Lindeman, Gougeard,
* Het halve Caja Rural team, S. Clarke, Roux
Etappe 7:
Llíria – Cuenca. Ciudad Patrimonio de la Humanidad (209 km)
Een hele mond vol, de naam van de finishplaats van deze etappe, laten we het maar op Cuenca houden. Er wordt heuvelop gestart, een prima vertrekpunt voor de vroege vlucht. In het eerste deel van de etappe zitten twee klimmetjes van de 3e categorie en daarna is het ‘Spaans vlak’. Nooit echt vlak dus, maar de kans is groot dat het peloton er heil genoeg in ziet om in de meer dan 100 kilometer die resteren een achtervolging op touw te zetten, bijvoorbeeld omdat er sprinters zijn met goede benen. Op een kleine 14 kilometer voor finishplaats (en werelderfgoedstad) Cuenca ligt een pinnig klimmetje van 2 kilometer. Een perfecte lanceerplaats voor een uitval van een puncher met avontuursdrang en uithoudingsvermogen om solo 11 kilometer lang zijn belagers voor te blijven. Op z’n Cummings, zeg maar. Als dit niet slaagt denken wij dat het zal gaan tussen snelle mannen die goed over de Alto del Castillo zijn gekomen.
Sterrenstelsel:
*** Lobato, Trentin, Degenkolb, Debusschere
** Molano, Van Asbroeck, Cort, Modolo, Søren Kragh
* S.Clarke, Lutsenko, Kämna, Lampaert, Mohoric, Oss
Joker: Gougeard
Etappe 8:
Hellín – Xorret de Catí. Costa Blanca Interior (199,5 km)
Op dag acht is het weer opletten geblazen voor de klassementsrenners, want er staat ze een pittige klim te wachten aan het einde van deze rit. Voordat het zover is wordt er eerst ruim 190 kilometer over relatief vlak terrein gereden. Relatief vlak, want halverwege staan er wel twee beklimmingen van de 3e categorie op het programma. Deze zijn echter niet van dermate zware aard dat ze veel invloed gaan hebben op het verloop van de wedstrijd. De laatste beklimming van de dag, de Xorret de Cati, is daarentegen allesbepalend. Deze slotklim is 5 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 9%. In dat gemiddelde is ook de eerste kilometer – die slechts vals plat omhoog loopt – meegerekend. De laatste 4 kilometer van de klim zijn dus zelfs nog een stuk steiler dan dat gemiddelde, bovendien kent de Xorret de Cati stukken met een stijgingsgraad van meer dan 20%.
Om het even kort samen te vatten: deze slotklim is ideaal voor de lichte springveren, wat de ritwinst betreft moet je dan ook denken aan een type Joaquim Rodriguez. Voor de klassementsrenners is hier niet enorm veel tijdwinst te boeken, maar het is wel noodzaak om erbij te zitten.
Sterrenstelsel
*** Alaphilippe,
** Poels, Pozzovivo, A. Yates, Rui Costa
* Woods, Moscon, Chernetski, Visconti, Caruso
Joker: Bol
Etappe 9:
Orihuela. Ciudad del Poeta Miguel Hernández – Cumbre del Sol. El Poble Nou de Benitatxell (174 km)
Op de lus in en om de finishplaats na loopt deze hele etappe langs de kust. Iets wat de (Spaans) vlakke aanloop naar de twee beklimmingen in het laatste deel van de etappe, bij harde wind, nog zou kunnen compliceren. Wij gaan daar vooralsnog niet vanuit en richten ons vooral op de beklimmingen in de finale. De Alto de Puig Llorença wordt tweemaal beklommen, een keer na 130 kilometer en circa 40 kilometer later nog eens, maar dan als slotklim richting de finishlijn. Dit wordt in onze ogen, als het weer geen roet in het eten gooit, een dag waarop de klimmers uit het peloton hun gang mogen gaan. Vluchters geven we weinig kans, maar zoals gezegd zou bijvoorbeeld wind langs de kust daar verandering in kunnen brengen. De slotklim is 4 kilometer lang met gemiddeld 9% stijgingspercentage.
Sterrenstelsel:
*** Chaves, Yates, Yates, Alaphilippe, Froome,
** Costa, D.Moreno, Jungels, Nibali, Zakarin, Woods
* Kruijswijk, Roson, Contador, Kelderman, Majka, De La Cruz, Meintjes
Joker: Eiking
Tot zover deel 1 van onze vooruitblik op LA VUELTA 2017.
Deel 2 staat vanaf 27 augustus online.