Met een overtuigende ritwinst van Chris Froome is de Ronde van Spanje haar eerste rustdag ingegaan. Met alleen de Colombiaan Esteban Chaves nog binnen de minuut lijken Froome en Team Sky de touwtjes stevig in handen te hebben. De drager van de rode trui wekt zelfs de indruk nóg beter te zijn dan in de Tour de France van dit jaar. Hij rijdt in ieder geval uitermate zelfverzekerd rond.
Voor Contador daarentegen was de eerste week niet enkel rozengeur en maneschijn. De Spanjaard die bezig is aan zijn laatste grote ronde had een valse start in verband met maagklachten, maar heeft dat later deze week ruimschoots goedgemaakt en behoort tot de renners die tot nu toe de koers gekleurd hebben. Achter Froome lijken meerdere kopmannen behoorlijk aan elkaar gewaagd. Het verschil tussen de nummers 3 en 10 van het klassement is slechts 1 minuut en 10 seconden.
Iemand die we in onze vooruitblik op week 1 een beetje over het hoofd gezien hebben, is Nicolas Roche van BMC. Die op moment van schrijven 3e staat in het klassement. Hij heeft de Tour de France al in de benen, maar oogt nog fris, heeft een goed team aan zijn zijde en is zeer ervaren. Wij geven hem dan ook een goede kans om op – of in de buurt- van het podium te blijven deze ronde.
In de loop van afgelopen week hebben we een zijstapje (5 renners waar je óók op zou kunnen letten) geïntroduceerd. Dit is ons goed bevallen – er zat met Mohoric zelfs een etappewinnaar tussen – en u kunt deze Vuelta misschien nog wel eens zoiets verwachten.
Tot slot merken we op, dat we het benoemen van de favorieten voor deze week iets anders hebben aangepakt. In week 1 hebben we per etappe sterren gegeven, maar dat loopt niet altijd even goed in de pas met de dynamiek (of waan) van de dag. Daarom geven we in deze vooruitblik per etappe enkele topfavorieten aangevuld met een paar namen die zouden kunnen verrassen, maar geen ‘harde’ sterrenverdeling. Dit kunt u wel weer van ons verwachten als we een kortere ronde of eendagskoers voorbeschouwen.
Vooruitblik
Etappe 10:
Caravaca Año Jubilar 2017 – ElPozo Alimentación
164,8 km
Direct na de rustdag komen we een parcours tegen waarbij meerdere typen renners wel het gevoel zullen hebben dat er ‘iets te halen valt’, maar laten we bij het begin beginnen.
Het startschot wordt gelost in Caravaca de la Cruz. Een van de vijf Heilige Steden van het Rooms-Katholicisme, maar of dit bij veel renners bijzondere krachten los zal maken is nog even afwachten. Wat wel vaststaat is dat de vroege vluchters een saaie dag tegemoet gaan. In het eerste deel van de rit zijn er namelijk nauwelijks noemenswaardige obstakels te vinden. Sterker nog, tot aan kilometerpunt 120 gaat het merendeel van de koers licht bergafwaarts.
Vanaf dat moment beginnen de renners aan de beklimming van de Alto del Morrón de Totana (3e cat.), wat eigenlijk weer de aanloop is naar de Collado Bermejo (1e cat. 7,7 km á 6,5% gem.). Een combinatie van beklimmingen die we kennen uit de Ronde van Murcia. De profielen van beide races lijken dan ook sterk op elkaar. Het verschil tussen de eendagskoers en de etappe van vandaag is echter, dat de Collado Bermejo in die race al halverwege wordt bedwongen. Vandaag is het na de top van die berg slechts 20 kilometer dalen tot de eindstreep.
Zoals reeds gezegd, denken wij dat er verschillende typen renners hier kunnen winnen. Zo zou het zomaar kunnen zijn dat er een aantal mannen vlak voor de top wegspringen om klassementsleider Chris Froome in de afdaling onder druk te zetten. Hierbij denk je natuurlijk meteen aan meesterdaler Vincenzo Nibali. Of dat veel kans van slagen heeft is echter de vraag. De man die nu in het rood rijdt heeft namelijk al vaak laten zien zelf ook prima te kunnen dalen. Een tweede optie is dat de klimmers van de tweede lijn op de Collado Bermejo wegspringen uit het peloton of kopgroep en dat de klassementsmannen naar elkaar blijven kijken.Er zijn een aantal mannen die we deze ronde al vaker in zo’n rol hebben gezien, bijvoorbeeld: Enric Mas, Jan Polanc en Jetse Bol. Toch lijkt een een ander scenario ons het meest aannemelijk. Dit scenario houdt in dat het in de afdaling in elkaar schuift en dat er een man of 30 gaan sprinten voor de ritwinst.
Renners die we verwachten:
Jungels, Visconti, Dani Moreno, Rui Costa
Renners die kunnen verrassen:
Julien Simon, Bilbao, Konrad, LL. Sanchez
Etappe 11:
Lorca – Observatorio Astronómico de Calar Alto
187,5 km
Uw scribanten spreken nauwelijks een woord Spaans, maar als we in het routeboek de woorden ‘Observatorio Astronómico’ lezen, trekt dat wel onze aandacht. Dat betekent immers dat de kans groot is dat er geklommen moet gaan worden.
En dat vermoeden wordt bevestigd, want met twee beklimmingen van de eerste categorie in de laatste 40 kilometer, zal de winnaar van deze dag over klimmersbenen moeten beschikken. De eerste van die twee ‘Alto’s’ is de Alto de Velefique. Een klim met een lengte van 13,2 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van zo’n 8,6%. Het spreekwoordelijke kaf zal hier wel van het koren worden gescheiden. Na een afdaling van 15 kilometer krijgt het klimwerk een vervolg met de slotklim richting het observatorium ‘Calar Alto’.
Deze klim is 3 kilometer langer (16 km) dan de vorige beklimming, maar is gemiddeld genomen wel wat minder steil (5,9%). Dat valt vooral te wijten aan het middenstuk, waar de klim flink afvlakt. De laatste drie kilometer tot aan de eindstreep zijn vervolgens wel weer steiler. De laatste keer dat er bovenop de Calar Alto gefinisht werd, kwam een 23-jarige Igor Antón er solo aan. Hij won destijds door vanuit de groep met favorieten aan te vallen. Zoiets zien we hem echter niet herhalen. Wil hij zichzelf hier graag opvolgen als winnaar dan zal de inmiddels 34 jaar oude Bask mee moeten zitten in de vroege vlucht en hopen dat ze de klassementsrenners kunnen verrassen. Dat zal echter lastig worden nu de pure klimmers, zeker met het oog op de tijdrit, flink wat tijd goed moeten maken op Christopher Froome. Wij verwachten dat de klimmers die goed staan in het klassement, de koers in de bergen wel hard willen maken.
Renners die we verwachten:
Froome, Chaves, Nibali, Contador, Aru, Zakarin
Renners die kunnen verrassen:
Roson, Oomen, Haig, Morton
Etappe 12:
Motril – Antequera Los Dólmenes
160,1 km
In de twaalfde etappe van deze Vuelta vertrekt het peloton vanuit kustplaatsje Motril in westelijke richting en rijdt het de eerste helft van deze etappe over vlak terrein langs de Spaanse zuidkust. Vlakbij Málaga buigt de route vervolgens af in noordelijke richting en brengen de renners een bezoek aan het Andalusische middengebergte. In de tweede helft van het programma voor vandaag zijn twee beklimmingen opgenomen. De eerste klim van die twee, de Puerto del Léon, is er eentje van de 1e categorie en heeft een lengte van zeventien kilometer. Iets verderop staat de beklimming van de Puerto del Torcal (2e cat.) te wachten. Vanaf de top van deze laatste berg is het nog 20 kilometer tot de eindstreep.
Gezien de zwaarte van de tweede helft van deze etappe gaan wij er niet van uit dat de sprintersploegen deze etappe gaan controleren. Bovendien zal de ploeg van de klassementsleider, met de slopende slotweek in gedachten, in dit soort tussenetappes niet zoveel trek hebben om een kopgroep terug te halen. Wij gaan er daarom van uit dat dit wel weer eens een rit kon zijn voor de vroege vluchters. Wat dat betreft zijn er wel een paar mannen aan te wijzen die we al vaker in de aanval hebben gezien deze Vuelta.
Renners die we verwachten
Soler, Lutsenko, Villella, Polanc, Mohoric
Renners die kunnen verrassen:
Schultz, Geniez, Armée, Kreder
ETAPPE 13
Coín – Tomares
198,4 km
Net als de vorige etappe ligt de start in de buurt van de Spaanse kust. Vanuit het – min of meer – tussen Málaga en Marbella gelegen Coín rijdt het peloton via een net geen 200 kilometer lange route landinwaarts naar de finishplaats Tomares, een stadje onder de rook van de Andalusische hoofdstad Sevilla. De enige gecategoriseerde beklimming van de dag komen de renners al in de eerste 20 kilometer van de etappe tegen.
Dat wil niet zeggen dat de rest van de etappe vlak is, er liggen onderweg bijvoorbeeld op de A-406 tussen Villanueva de San Juan en Morón de la Frontera een aantal behoorlijk oplopende kilometers. Iets waar de pure sprinters niet bepaald vrolijk van zullen worden. De circa honderd resterende kilometers mogen ze niet klagen, want die zijn eerst dalend en daarna ‘Spaans’ vlak. In deze tweede helft van de etappe zal ook het tempo van het peloton opgevoerd worden onder aanvoering van teams als UAE Emirates en Aquablue-sport, die met Modolo en Blythe in theorie goede kans maken in een massasprint.
Eenmaal in Tomares aangekomen krijgt het peloton in de slotkilometers nog wel een paar rotondes en lastige bochten voor de kiezen. De laatste kilometer wordt ingeluid met een soort chicane en daarna liggen er voor de (rechte) finishstrook niet één, maar nog twee rotondes tussen het peloton en de eindstreep. Op tijd vooraan in het peloton gaan rijden is hier essentieel, want wie vóór het nemen van de laatste rotonde daar niet bijzit, maakt zoals wij het zien gewoon geen kans op de etappezege. Aangezien er in de slotkilometers ook nog een paar hoogtemeters overbrugd moeten worden, dagdromen wij al voorzichtig over sprintsucces voor LottoNL-Jumbo met Lobato. Er zijn tenslotte al een paar serieuze concurrenten uitgevallen (John Degenkolb, Jens Debusschere, Jonas Van Genechten) en hij zat er tenslotte al een paar keer dichtbij.
Trentin’s Quick-Step heeft al enkele etappezeges binnen en kan, zeker als ze een mannetje mee sturen in kopgroep, rustig achterover leunen en afwachten wat de andere sprintersteams gaan doen. Iemand die we in geval van een sprint ook een goede kans geven is Edward Theuns, hij is na het wegvallen van Degenkolb in deze Vuelta bij Trek dé man voor de sprints en zal op zijn weekplanner deze dag zeker omcirkeld hebben, iets wat zonder twijfel ook voor zijn landgenoot Tom Van Asbroeck zal gelden.
Gezien het parcours in de finale houden ook rekening met een scenario waarbij er last-minute in de straten van de finishplaats iemand met succes weet weg te springen. Misschien gaat Lampaert voor zijn tweede of wellicht dat Lennard Kämna het aandurft?
Renners die we verwachten:
Trentin, Lobato, Modolo, Theuns, Blythe
Renners die zouden kunnen verrassen:
Lampaert, Kämna, Gougeard, Lutsenko
Etappe 14:
Écija – Sierra de La Pandera
175 km
Na de (verwachte) rit voor sprinters op vrijdag is het in etappe 14 weer aan de klimmers. Of het ook een klassementsrenner zal zijn die vandaag met de bloemen in de teambus verdwijnt valt nog te bezien. Deze etappe bestaat uit een lange slotklim voorafgegaan door 160 kilometer door moeilijk te controleren typisch Spaans geaccidenteerd terrein. Onderweg staan in de vorm van de Puerto el Mojón (3e cat.) en Alto Valdepeñas de Jaén (2e cat.) ook nog twee beklimmingen geprogrammeerd.
Wij zouden ons voor kunnen stellen dat er onder de topteams weinig animo bestaat om in deze lastige aanloop naar de slotklim het tempo op te voeren om vluchters in te lopen. De eindweek komt immers in zicht en die zal het nog het nodige van de kopmannen gaan vragen. Voor de etappezege kijken wij naar mannen die goed kunnen klimmen, maar wel reeds op een noemenswaardige achterstand in het algemeen klassement staan. De race binnen de race zal ook vandaag weer een rol spelen: oftewel de punten voor het bergklassement. Renners die deze trui tot persoonlijk doel gemaakt hebben gaan we zeker in de kopgroep zien.
De hoofdrol vandaag is weggelegd voor de Sierra de La Pandera, een col van de hoogste categorie. Deze kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3 % en dat is op een lengte van 12 kilometer geen kattenpis. Daarom denken wij dat de man met de beste klimmersbenen van de kopgroep solo over de meet gaat komen, met zijn concullega’s verspreid daarachter. Als ze niet ‘opgeveegd’ worden door wat er nog resteert van het peloton. Mochten er meerdere sterke renners zijn die in elkaars wiel kunnen blijven, dan is een goed eindschot een kwaliteit die van pas kan komen in de finale want de slotkilometer bestaat uit een afdalinkje gevolgd door een korte punch naar de finishlijn.
Dit lijkt ons nu echt zo’n dag voor Thomas de Gendt, maar ook Jan Polanc en Serge Pauwels behoren tot het gilde van de rittenkapers. Davide Villella reed al meerdere etappes in de aanval en staat op moment van schrijven bovenaan in het bergklassement, dus ook hij zal zijn karretje graag aanhaken en Rafal Majka liet in etappe 8 duidelijk merken op een dagzege te azen, om zijn reeds verloren klassement goed te maken.
Wanneer de kopgroep de slotklim eenmaal heeft bereikt, rekenen wij daarachter ook wel op het nodige vuurwerk binnen de top van het klassement. Types als Fabio Aru, Esteban Chaves en Vincenzo Nibali, die wel willen racen, zullen ongetwijfeld iets willen proberen vanuit de groep Froome en misschien gooit ‘El Pistolero’ nog maar eens flink de knuppel in het hoenderhok?
Bovendien zullen de renners in de top van het klassement zonder goede tijdrit inmiddels behoorlijk inzitten over de tijdrit na de tweede rustdag. Misschien dat zij deze slotklim en het niet-onaanzienlijke aantal hoogtemeters van de dag erna proberen te benutten om wat marge te winnen op de concurrenten die wel goed zijn in de race tegen de klok op het vlakke.
In 2009 wist Damiano Cunego op deze berg solo te winnen met daarachter Samuel Sanchez. Laatstgenoemde had de kans om dit jaar in de kleuren van BMC dat resultaat te verbeteren, maar het zal u waarschijnlijk bekend zijn dat dit sprookje reeds voor de start van de Vuelta in duigen is gevallen.
Renners die we verwachten:
Majka, De Gendt, Polanc, Villella, Pauwels
Renners die kunnen verrassen:
Reyes, Mamykin, Carapaz
Etappe 15
Alcala La Real – Sierra Nevada. Alto Hoya de la Mora
129 kilometer
Dit is een (in kilometers) korte, maar krachtige etappe. Zeg maar gerust de konninginnenrit van week 2. De eerste 50 kilometer zullen zonder al teveel moeite worden afgelegd, maar wat daarna komt gaat voor een groot deel van het peloton afzien worden en voor de (nog) aanwezige sprinters mogelijk een heuse uitdaging om binnen de tijdslimiet binnen te komen.
Via Pinos Genil moet eerst de Alto de Hazellanas (1e cat.) bedwongen worden. Deze beklimming, die in 2013 voor het laatst deel uit maakte van de de Vuelta, bestaat grofweg uit twee akten: eerst een niet erg steile (en ongecategoriseerde) klim van 8 kilometer (200 hoogtemeter) naar Guer Sierra, gevolgd door een afdaling naar de voet van de Alto de Hazellanas, de berg waarop Alberto Contador in de Ruta del Sol 2015 Chris Froome nog wist te verslaan. Deze beklimming is circa 7 kilometer lang en vooral het eerste deel is erg steil, met segmenten van 20% stijgingspercentage. Hierna volgt een lange afdaling. Gaan we hier een serieuze aanvalspoging van Nibali zien? Wij denken van wel.
Helaas voor hem zit de werkdag er na de afdaling van de Hazellanas nog niet op. Het hoofdgerecht moet namelijk nog komen en deze bestaat wederom uit twee delen: Via de 8,5 kilometer lange beklimming van El Purche (1e cat.) worden de renners direct doorgestuurd naar de beklimming van de Alto Hoya de la Mora, waarop ook de finishlijn ligt. Deze dagafsluiter kent geen astronomische stijgingspercentages (gemiddeld 5,6 %) maar is wel lang: bijna 20 kilometer en stijgt tot boven de 2000 meter.
Het mag duidelijk zijn dat dit een dag is voor de klimmers, maar aangezien de slotklim niet erg steil is vermoeden wij dat de lichtgewichten hier niet het verschil gaan maken. Wel verwachten wij dat mannen zonder de Tour de France in de benen, en zich meer op de Vuelta gericht hebben, onderhand in de buurt van hun piekmoment zullen komen. Dus renners als Ilnur Zakarin, Vincenzo Nibali of David De La Cruz, maar natuurlijk ook Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman hebben we daarbij in gedachten. Dat zijn in onze ogen renners die in staat moeten zijn om op een dag als deze Froome en de skytrain behoorlijk lang te kunnen volgen. Wij zijn ook erg benieuwd of Michael ‘rusty’ Woods het in dit stadium van de race nog steeds zo goed doet als in week 1.
Verder rekenen we op gelosten, veel gelosten.
Renners die we verwachten:
Froome, Chaves, De La Cruz, Nibali, Contador
Renners die kunnen verrassen:
Zakarin, Woods, Kruijswijk