Anno Domini 1876
Na Tre Valli Varesine staat morgen deel twee in het rijtje van drie wedstrijden in de regio Lombardije op het programma: Milano-Torino 2017 oftewel: Milaan-Turijn.
Deze UCI HC-koers is wellicht niet zo beroemd als zijn Worldtour-neef Il Lombardia, die we hier vrijdag gaan bespreken, maar de organisatie kan daar wel een fraaie ‘funfact’ tegenover zetten: het is de oudste nog actieve wielerwedstrijd ter wereld. De eerste editie was al in 1876 en (behoorlijk) vanzelfsprekend wisten voornamelijk Italianen deze ronde te winnen: 75 keer. De meest prominente recente winnaar is Alberto Contador (2012).
Dit jaar gaan er 19 teams van start: 15 WorldTour en 4 pro-continentale teams.
Astana is van de partij morgen, maar Miguel Angel Lopez heeft al aangegeven dat het seizoen er wat hem betreft opzit en zal zijn titel niet verdedigen.
Parcours
De route van deze race is niet erg gecompliceerd. De eigenlijke start is in het stadje San Giuliano, wat bestuurstechnisch – en voor het affiche van deze wedstrijd – dan weer onder de metropolitaanse stad Milaan valt. Op een paar kleine pukkeltjes na, zijn er tot de finale in Turijn geen grote obstakels. Een niet meer te corrigeren voorsprong van een kopgroep lijkt ons dan ook uitgesloten.
Als de renners via de Stradale Provinciale 590 eenmaal Turijn bereikt hebben, mogen de klimmers uit hun schuilplaats komen. Er is dan al meer dan 150 kilometer gekoerst en op een lokaal circuit gaat in de resterende 26 kilometer twee maal de Superga beklommen worden. Een klim van bijna 5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 9 procent inclusief stroken van 10 tot 14 procent.
Nadat men de weg die naar de Basiliek Superga leidt voor de tweede maal is opgereden, wacht de gladiatoren aan de finishlijn een fraai uitzicht over Turijn.
FAVORIETEN
Wat de favorieten betreft mag het duidelijk zijn dat dit vooral een wedstrijd is voor klimmers. Al bewees bijvoorbeeld Diego Ulissi in 2013 dat je niet in het Andes-gebergte opgegroeid hoeft te zijn om hier te kunnen winnen. We rekenen het begrip klimmer daarom voor deze wedstrijd vrij ruim en noemen ook enkele favorieten die wellicht meer in de categorie heuvelspecialist passen. Afsluiten doen we zoals gewoonlijk met een sterrenstelsel.
Rigoberto Uran
De Colombiaan van Cannondale, die door velen als (top)klassementsrenner reeds werd afgeschreven, heeft dit jaar laten zien het trucje nog niet verleerd te zijn. Hij werd op uitstekende wijze tweede achter Chris Froome in het algemeen klassement van de Tour de France.
Hij zal deze kans om zich met het nodige aantal wereldtoppers te meten niet laten lopen. Wat ons wél enige zorgen baart is dat de Mick Jagger-lookalike tegenwoordig met een vrij korte coup rondfietst. Hopelijk schopt dit de juiste configuratie qua luchtweerstand niet al te veel in de war 😉
Adam Yates
De Australiër van Orica-Scott behoort tot de wereldtop wat korte klimmetjes betreft. De winnaar van San Sebastian 2015 leek recent in de Giro dell’Emilia samen met ploeggeoot Esteban Chaves onderweg naar een goede klassering, maar een valpartij gooide voor beide roet in het eten. Mocht Yates zijn vizier meer op zaterdag gericht hebben, dan is Jack Haig een volwaardig alternatief. Hij is tevens één van onze jokers voor deze wedstrijd.
Fabio Aru
Wij hadden gehoopt op een voorproefje van een titanenstrijd in de Ronde van Lombardije tussen de oud Astana-concullega’s, maar helaas voor ons start de haai van Messina niet in Milaan-Turijn.
De Sardijn Aru dus wel en doet in zijn Maglia Tricolore zeker mee voor de knikkers op beide dagen. Hij reed tot nu toe twee koersen in het Italiaanse najaar en deed dat solide, maar niet spetterend: 8e en 11e.
Astana stuurt een serieus team met hem mee naar San Giuliano Milanese en zal vooral mikken op een harde koers. In dat geval zijn wij er van overtuigd dat hij tot de laatste overblijvers kan behoren.
Alexis Vuillermoz
Typisch zo’n renner waar je niet meteen aan denkt. In onze ogen is de man die ook veel kopwerk doet voor Bardet een beetje ondergewaardeerd. Oke, het is niet iemand die je zult zien winnen op een mytische klim naar 2000 meter hoogte, maar de oud-mountainbiker zien we wel tot een kleine stunt in staat op de Superga. Hij beschikt over een acceleratie om in de laatste kilometer het verschil te maken.
Teamgenoot Geniez is ook in goeden doen, hij kwam dinsdag als eerste over de finishlijn in Varese. Pierre Latour, op papier waarschijnlijk de kopman van het team voor deze koers, heeft na de Tour de France nog niet veel laten zien. Het seizoen is voor hem dan ook al vrij lang aan de gang. Hij mag ons verrassen.
Egan Bernal
De jonge Colombiaan van Androni die met ingang van 2018 in het shirt van Team Sky zal gaan rijden is bezig aan een fantastisch jaar. De spirit zal momenteel uitermate goed zijn, want Bernal wist dit jaar meerdere etappekoersen te winnen, werd 2e in de Giro dell’Appennino en meer recent 3e in de Memorial Marco Pantani. Op Italiaanse bodem voelt hij zich duidelijk prima op zijn gemak en wij gaan ervan uit dat hij er bijzit als in Turijn de ontknoping nadert.
Thibaut Pinot
Van de pure klimmers een van onze topfavorieten voor deze wedstrijd. Hij toon in de Giro dell’Emilia en Tre Valli Varesine al enkele tekenen van goede vorm en zijn kwaliteiten passen goed bij deze race. Hij is goed in zowel lange als ook de korte klim en ook niet vies van een sprint heuvelop. Een strijdlustige renner, waar wij (en ongetwijfeld u ook) graag naar kijken. Zijn daalcapaciteiten zijn weleens een struikelblok gebleken, maar dat is tegenwoordig niet echt een obstakel meer voor de Fransman en daarbij lijkt de afdaling van de Superga ons ook niet bepaald maniakaal van aard.
Wout Poels
Het zou niet vreemd zijn om te denken dat Team Sky inzet op Diego Rosa voor deze race, hij wist Milaan – Turijn in 2015 immers al eens te winnen. Toch zagen we Rosa dit jaar bij Sky vooral in een dienende rol. We hopen eigenlijk dat onze landgenoot Poels net een treetje hoger in de hiërarchie staat bij het Britse team en in deze race voor eigen kans mag rijden. Als meesterknecht van Froome reed hij steevast met de besten omhoog in de Vuelta van dit jaar en hij wist niet voor niks al een monument als Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam te schrijven.
Ook Sergio Henao is een specialist op korte beklimmingen en rationeel gezien is Mikel Landa misschien nog wel de állerbeste optie voor Sky, maar de Spanjaard vertrekt na dit seizoen en dat werkt regelmatig door in de teamorders.. Laten we voor de kansen van Poels ook maar duimen dat een renner als Kwiatkowski zijn neus ophaalt voor alles minder dan WorldTour-categorie en besluit zijn kruit droog te houden voor Lombardije. Tijd voor Poels!
Julian Alaphilippe (of Dan Martin)
Tja en dan Quickstep. De Belgische laminaatboeren komen hier met een armada waar een Spaanse admiraal bang van zou worden: Brambilla, Jungels, De Plus, Alaphilippe, Devenyns, Martinelli, Gilbert en Dan Martin.. Een mannetje mee in de vroege vlucht en de rest in de finale om de beurt aanvallen tot de vogel is gevlogen, zou je verwachten. Alaphilippe zou van een elitegroep waarschijnlijk de snelste zijn. De Fransoos is goed heuvelop en heeft een topsprint, maar mogelijk dat het aantal klimkilometers voor hem op of over het randje zijn. Mocht hij er toch afgereden worden in de finale, dan is Dan Martin altijd nog een uitstekende troef op een parcours als deze.
Wilco Kelderman (of Tom Dumoulin)
Ook Sunweb komt hier met een team waar je u tegen zegt. Ons idee: Volle steun voor Kelderman op de Superga en dan komende zaterdag de wederdienst voor Tom Dumoulin. Een mooie lastenverdeling. Nee zonder dollen, ze zouden zomaar beide top 10 kunnen rijden en wie daadwerkelijke het hoogste eindigt is koffiedik kijken. De vorm van de dag en teamtactiek zullen de doorslag geven. Sam Oomen was trouwens dinsdag in Tre Valli Varesine, met een zesde stek, de best geplaatste van het team.
LottoNL-Jumbo
Tot slot zijn we wat de kansen van Lotto-Jumbo betreft een beetje in dubio. Steven Kruijswijk heeft sinds de Vuelta niet meer gekoerst, dus daar valt weinig over te zeggen. Qua basisniveau hoort hij hier gewoon tussen de toppers, maar daarmee is nog niets gewonnen. Zijn teamgenoot Roglic reed nog in Bergen, maar speelde in de wegwedstrijd niet echt een rol van betekenis. In de tijdrit daarentegen hoefde hij slechts Tom Dumoulin voor zich te dulden en haalde verdienstelijk zilver. We zijn geneigd te denken dat zijn aanvallende stijl behoorlijk goed past bij een finale als deze. We zien hem wel iets proberen vlak voor de top van de eerste beklimming van de Superga..
STERRENSTELSEL
*** Poels, Aru, Pinot, Alaphilippe, Yates
** Martin, Kelderman, Vuillermoz, Dumoulin, Landa, Uran, Mollema
* Kwiatkowski, Roglic, Kruijswijk, Bernal, Soler, Fuglsang, Latour, Ciccone, Visconti
Jokers: Haig, Oomen, Martinez