De tourkaravaan kan voor een jaar in de stalling, maar dat betekent niet dat de Worldtour-trein niet doordendert. Aankomende zaterdag krijgt deze namelijk weer zijn vervolg met de Clásica San Sebastián en de Ronde van Polen. Wij beschouwen nu voor op die eerste. De Ronde van Polen volgt vrijdag staat inmiddels ook online.
San Sebastian
De start- en finishplaats van de Klasikoa laat zich raden: dat is inderdaad San Sebastian. Hier verschijnen dit jaar 20 ploegen aan de start. Dit zijn de 18 Worldtourploegen aangevuld met Caja Rural – Seguros RGA en Cofidis uit het procontinentale circuit. Bij Trek Segafredo start niet Bauke Mollema, maar Haimar Zubeldia met rugnummer 1. De 40-jarige Bask neemt na de Clásica San Sebastián afscheid van het profwielrennen.
Parcours
De Clásica San Sebastián van dit jaar kent een aantal wijzigingen ten opzichte van vorig jaar. Nieuw in het parcours is dit jaar bijvoorbeeld de beklimming van de Alkiza. De derde klim van de dag is echter nog zo vroeg in het parcours opgenomen dat het geen belangrijke rol zal spelen in het koersverloop. Net als de andere twee beklimmingen die nog voor de bevoorrading op het programma staan overigens. De beklimming van de Alkiza zorgt er wel voor dat de aanloop naar de finale dit jaar wat langer is.
Die finale begint na zo’n 130 kilometer met de eerste beklimming van de Jaizkibel. Deze beroemde klim vormt al jaren het hart van de Clásica en wordt twee keer beklommen. Vooral de lengte van de Jaizkibel (7,8 km. á 5,8% gem.) zal er voor zorgen dat renners met slechte benen het lastig gaan krijgen.
Na de beklimmingen van de Jaizkibel volgt beide keren de Arkale. Dit is wellicht een wat korter klimmetje (2,7 km.) dan de Jaizkibel, maar met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,3% is het een vervelende puist. Hoewel het peloton op deze klimmen uitdunt is de koers hier de afgelopen jaren nooit ontploft. De kopmannen bewaarden hun energie liever voor de slotklim.
Dit jaar is dat (net als twee jaar terug) de Murgil Tontorra (2,5 km. á 9% gem.) Deze muur is met stukken van 20% ideaal voor de puncheurs. Solo aankomen op de top van de Murgil Tontorra staat nagenoeg gelijk aan winnen. Vanaf daar is het namelijk nog maar 7 kilometer tot de eindstreep in San Sebastian.
Favorieten
De afgelopen jaren wachtten de puncheurs op de laatste beklimming van de dag om hun aanval te plaatsen en de verwachting is dat dát dit jaar niet anders zal zijn. Toch hebben we juist dit jaar een hoop klassiekers gezien waar de favorieten al vroeg in de koers oorlog maakten… Ách hoe het verloop ook blijkt, San Sebastian blijft een koers voor de sterkste klimmers en puncheurs in het peloton. Als we de resultaten van de vorige jaren erbij pakken zien we ook dat de renners die presteerden in San Sebastian vaak ook al goed waren in de Tour. Zo was Bauke Mollema vorig jaar wellicht bezig met zijn sterkste tour ooit, totdat hij viel en ziek werd. In San Sebastian bleek hij die vorm niet te zijn kwijtgeraakt.
Met die gedachte in het achterhoofd komen wij tot de volgende favorieten voor de zege in de Clásica San Sebastián.
Usual Suspects:
Barguil: De Fransman kwam met twee ritoverwinningen sterk voor de dag in de Tour de France. Als hij die Tourvorm nog iets door weet te trekken is de winnaar van de Bolletjestrui een van de topfavorieten zaterdag. Volgens de ploegleiding heeft hij bovendien de volledige ondersteuning van Tom Dumoulin.
Mollema: De winnaar van de vorige editie reed de Tour dit jaar in een andere rol, maar bleek zeker niet veel minder te zijn als vorig jaar. In de laatste helft van de Tour zat hij constant in de kopgroep en dat resulteerde in zijn eerste etappewinst in de Tour ooit.
Roglic: Nog iemand die afgelopen Tour zijn eerste etappe won. En niet zo maar één. In de rit naar Serre-Chevalier wist hij als enige de klassementsmannen voor te blijven. In de Ronde van het Baskenland won hij dit jaar al twee ritten in deze omgeving.
Dan Martin: Rijdt niet
Kwiatkowski: Reed als knecht van Froome 85% van het peloton eraf in de bergen en zelfs het volgende wagonnetje in de Sky-train, Mikel Nieve, kon vaak niet overnemen als Kwiatkowski van kop af ging. Mocht het niet breken op de slotklim dan heeft hij het beste eindschot van alle favorieten.
Van Avermaet: Twee jaar terug leek hij de Clásica San Sebastián te winnen. Totdat hij door een motor van zijn fiets af werd gereden. Vorig jaar reed de Belg hier naar plek vijf, maar lag zijn focus op de Olympische Spelen. Dit jaar zal de Olympisch kampioen azen op revanche, maar hij heeft er al een lang seizoen op zitten.
Uran: Hij behoorde de afgelopen Tour tot de besten wanneer het bergop ging. Wist een bergrit te winnen en reed defensief naar de tweede plek in het eindklassement. Zal hij hier, na gesmeek van de wielerfans, dan toch een aanval plaatsen?
Landa: Waarschijnlijk zal hij na de Tour niet nóg een keer in dienst willen noch hoeven rijden. Hoewel naar onze mening Kwiatkowski de beste troef van Team Sky is, zal Landa zaterdag geen kans onbenut laten om ‘iedereen te laten lossen’. Wij twijfelen er echter aan of hij in de laatste dagen van de Tour wel echt zulke goede benen had als dat hij zelf beweert.
Let ook op:
Buchmann, De La Cruz, Roson, Soler*
*Op moment van schrijven is er nog geen definitieve/complete startlijst bekend. Indien wijzigingen in de startlijst invloed hebben op de favorieten, passen we dat aan.