Het peloton van de Tour de France is nog een tijdrit en korte etappe verwijderd van de Champs-Élysées, maar wij verleggen onze horizon nóg iets verder naar het Noorden. Richting België of om nog preciezer te zijn: Wallonië. Daar staat de komende dagen de Tour de Wallonie op het programma. Een UCI Europe Tour 1.1 koers.
Er staan 20 equipes aan de start, waarvan 6 World Tour (BMC, Lotto Soudal, LottoNL-Jumbo, FDJ, AG2r en Katusha). Meest opvallende afwezige: Team Quick Step – Floors. Men krijgt net als voorgaande jaren vijf etappes opgediend, die wij in deze voorbeschouwing kort bespreken met daarbij natuurlijk onze favorieten.
Parcours
Etappe 1:
Stavelot – Marchin (189,9 KM)
Het peloton begint deze vijfdaagse veldtocht in de Ardennen. Vanuit Stavelot in de provincie Luik rijdt men via een hoekje Luxemburg westwaarts richting de finishplaats Marchin.
Dit is meteen al een redelijk pittige etappe en zal waarschijnlijk de pure sprinters niet bepaald kunnen bekoren.
Er worden 5 gecategoriseerde côtes aangedaan, waarvan de zwaarste twee (eerste categorie) in het laatste deel van de rit. Wie voor het klassement mee wil doen zal hier goed bij de les moeten zijn. De finish is op maat voor de echte puncheurs. Een scenario van een vluchtersgroep met een fikse voorsprong geven wij niet veel kans, daarvoor zijn de belangen nog te groot en de renners nog te fris. Een late uitval is natuurlijk altijd een mogelijkheid op een parcours als deze.
Usual Suspects:
El Fares, Ligthart, Hivert, Teuns
Let ook op:
Meurisse, Meijers
*Op moment van schrijven is er nog geen definitieve/complete startlijst bekend. Indien wijzigingen in de startlijst invloed hebben op de favorieten, passen we dat aan. Een goede reden om Biciklejo in de gaten te houden dus. 😉
Etappe 2:
Chaudfontaine – Seraing (191,5 km)
Was de eerste etappe nog redelijk enigszins selectief te noemen, dan hebben de parcoursbouwers daar voor etappe 2 nog een schepje bovenop gedaan.
Al vrij snel na de start krijgen de renners de eerste van 9 officiële obstakels voor de kiezen. Al zouden dit er volgens ons 10 moeten zijn, want de technische gids heeft het colletje van de 2e categorie op het lokale circuit in Seraing – die twee keer wordt gereden – slechts eenmaal geteld, maar dat terzijde.
Ook voor deze etappe lijkt te gelden dat het lastigste deel voor het laatst is bewaard.
Op de Col de Bonsgnee op het lokale circuit in Seraing ligt een goede mogelijkheid om weg te springen uit een elitegroepje. Richting de finish gaat het vervolgens heuvelaf.
In 2012 was Seraing nog aankomstplaats in de Tour de France, toen won Peter Sagan (heuvelop) van een behoorlijk grote groep, maar het parcours van die etappe was minder lastig. Wij denken dat deze etappe gaat eindigen in een sprint van een zeer gereduceerde groep van sterke mannen of een geslaagde uitvalspoging in de finale.
Usual Suspects:
Hivert, Van der Sande, S. Dumoulin,
Let ook op:
El Fares, L. Naesen
Etappe 3
Aarlen – Houffalize (182,1)
Deze derde etappe van deze Tour de Wallonie leidt de renners wederom over een klassiek/heuvelachtig parcours. De eerste helft van de rit is echter nog niet erg uitdagend en zal daarom wel vrij rustig verlopen. De puncheurs zullen wachten tot de slotfase, want de laatste veertig kilometer nodigen meer uit tot spektakel. Rondom en in Houffalize worden de Côte de Beresménil (3,7 km á 5,4% gem.), Côte de Bonnerue (2,5 km. Á 6,1% gem.) en de Mur Saint-Roch (1 km á 10,7%) bedwongen. Deze zijn zeker zwaar genoeg voor een groepje om weg te springen uit het peloton.
Er is echter ook een scenario denkbaar waar de puncheurs puur wachten op de slotkilometer om het verschil te maken. De eindstreep ligt namelijk bovenop de Mur Saint-Roch die de renners dan voor de tweede keer beklimmen. Dat scenario zou een soort finale als in de Waalse Pijl opleveren.
Usual Suspects:
Teuns, Vanendert, Hivert, Meurisse
Let ook op:
B. Thomas
Etappe 4
Brussel – Provondeville (164,1 km)
Dinsdag vertrekken de renners vanuit de Belgische hoofdstad in zuidelijke richting voor een rit van 164 kilometers. In die 164 kilometers staan twee gecategoriseerde klimmen op het programma en drie tussensprints. De organisatie beschouwt dit als een rit voor de sprinters, maar de twee hellingen in de laatste kilometers van de rit lijken toch wel roet in het eten van de pure sprinters te gooien.
De eerste van die twee hellingen, de Col de la Charlerie, is opgenomen als een berg van de tweede categorie. Toch zal vooral de combinatie met de daaropvolgende helling, die op slechts 10 kilometer van de streep ligt, voor de pure sprinters te heftig zijn. Het zijn dan toch vooral de Matthewsen en Colbrelli’s van dit peloton die voor de winst gaan sprinten.
Usual Suspects:
Würtz-Schmidt, El Fares, Drucker, Van der Sande
Let ook op:
A. Turgis, Bonnamour
Etappe 5
Chievres – Thuin (184,4 km)
Na de semi-sprint etappe van dinsdag staat er op de laatste dag nog een etappe voor de heuvelrenners op het programma. Het klassement gaat hier echter niet meer op de schop.
Het eerste deel van de rit is niet bijster interessant: het is vlak en er rijdt een groepje weg om ongetwijfeld later deze dag weer opgeraapt te worden. Deze etappe draait het vooral om de lokale ronde rondom Thuin. Deze ronde van 12 kilometer wordt drie keer verreden en iedere keer wordt hij afgesloten met de beklimming van de Mur de Thuin. Dit is een kort muurtje van maar 400 meter en heeft een stijgingspercentage van 6,7%. Minder pittig dan de Mur de Saint-Roch van etappe 3 dus, maar wel te zwaar voor sprinters die het alleen op het vlakke kunnen. Dat blijkt ook wel uit de resultaten van twee jaar geleden. Toen won Danny van Poppel in Thuin voor Greg van Avermaet en Matti Breschel. Wij verwachten dat er weer soortgelijke types om de dagzege gaan strijden.
Usual Suspects:
Roux, Drucker, Planckaert, Coquard
Let ook op:
Allegaert, Gate
Algemeen Klassement:
De Tour de Wallonnie is vaak gewonnen door renners die hun strepen in het klassieke werk al hebben verdiend. De laatste jaren wonnen bijvoorbeeld Greg van Avermaet, Gianni Meersman en Niki Terpstra. Vorig jaar ging de eindwinst naar Dries Devenyns die twee maanden eerder ook al de Ronde van België won. Zijn ploeg Quickstep-Floors is er dit jaar echter niet bij, waardoor we al een hoop potentiële winnaars weg kunnen strepen.
Favorieten:
Dylan Teuns: Als je top 3 kan rijden in de Waalse Pijl ben je natuurlijk een van de favorieten voor een klassement dat wordt bepaald op de Waalse hellingen. Heeft een vrij kleurloze Giro gereden, maar in de GP Cerami sprintte hij nog naar een top 10 plek.
Jelle Vanendert: Was in zijn gouden jaren een begenadigd heuvelrenner en boekte in de Tour van 2011 verrassend ritwinst op Plateau de Beille. De laatste jaren was het echter niet veel soeps. Toch pikt ie ook dit jaar weer top 20 plekken in de Ardennenklassiekers. Zou via tijdwinst in de derde etappe zomaar naar een mooie eindklassering kunnen rijden.
Lars Boom: Als het om klassiek werk gaat is de Team LottoNL-Jumbo-rijder misschien wel de grootste naam op de startlijst. Liet in Zwitserland en Noorwegen zien nog altijd over een degelijk spurtje te beschikken.
Anthony Turgis: De middelste van drie fietsende Turgis-broers wist twee jaar terug op 21-jarige leeftijd al de heuvelkoers Boucles de la Mayenne te winnen. Dit jaar is de vorm er nog niet zo, maar hij vindt in Wallonië wel een parcours dat op zijn lijf is geschreven.
Jonathan Hivert: Sprokkelt een hoop ereplaatsen bijeen in de Franse koersen met een heuveltje op het eind en kan daarom ook hier wel eens hoge ogen gooien. Beschikt over een prima eindschot.
Xandro Meurisse: Werd vorig jaar 7e in het eindklassement van de Tour de Wallonie. Dit jaar is er wat kwantiteit betreft wat meer concurrentie, maar kwalitatief gezien ligt het niveau ten opzichte van de vorige jaren iets lager. Meurisse zou dus zomaar op het podium kunnen belanden.
Joker:
Benjamin Thomas: Rijdt de afgelopen maanden al er erg sterk. Zo reed hij al korte uitslagen in de Tour de Luxembourg en werd hij vierde in de GP Cerami. Bovendien is zijn ploeg (Equipe Cycliste Armée de Terre) het hele jaar al verrassend goed.