Inleiding
Wij zouden nog wel een poosje kunnen teren op drie fantastische weken Vuelta 2017, maar het wegseizoen is nog niet voorbij. Daarom zijn we wederom in de pen geklommen, ditmaal voor een preview van de GP de Wallonie 2017.
Deze in 1935 voor het eerst georganiseerde wedstrijd wordt niet tot de (najaars)klassiekers gerekend – wie beslist dat eigenlijk? – maar het zou wat ons betreft alleen al om de prachtige aankomst op de Citadel van Namen (of Namur) die status mogen krijgen.
De lijst met winnaars wordt voornamelijk bevolkt door Belgische wielrenners, maar ook enkele Nederlanders wisten deze koers te winnen, waarvan Danny Nelissen in 1992 de laatste was.
In deze vooruitblik bespreken we kort het parcours en tevens enkele favorieten. Afsluiten doen we, zoals inmiddels gebruikelijk, met een sterrenstelsel.
Parcours
Ook dit jaar wordt er weer gestart in het bij Luik gelegen Chaudfontaine, waarna in Prayon de kilometertellers voor de officiële start ingedrukt mogen worden. Vanaf daar krijgen de renners een parcours van iets meer dan 212 kilometer voor de kiezen, de langste editie sinds 1988 volgens onze ‘research stagiair’.
Onderweg liggen zes obstakels van wisselende moeilijkheidsgraad. Deze heuvels vormen al de nodige jaren de vaste beklimmingen van deze wedstrijd. Eenmaal in Havelange, waar de lunch wacht, zijn de eerste drie heuvels al achter de rug. Dit zijn in volgorde van doorkomst: Côte de Saint-Hubert, Côte de Saint-Remacle en Côte de Werbomont.
Vanaf heuvel drie is het circa 100 kilometer tot het begin van de tweede heuvelzone en tevens laatste deel van deze race. In dat lange tussenliggende stuk kan het peloton naar hartenlust werken aan het bijhalen van een kopgroep.
De slotakte beslaat dan nog 45 kilometer en wordt ingeluid met een korte klim: de Côte d’Ermeton. Met de daaropvolgende Côte de Lustin zijn dan de laatste 30 kilometer ingegaan en zal een kopgroep voorzichtig beginnen te dromen over de lonkende finale. Toch is de kans in onze ogen groot dat het peloton rond dit punt een kopgroep al dicht is genaderd of inmiddels heeft bijgehaald.
– Tenzij de wedstrijd, bijvoorbeeld onder invloed van het weer (er wordt op moment van schrijven een stevig briesje voorzien), een minder gecontroleerd karakter krijgt en een kopman relatief vroeg richting een sterke kopgroep weet te rijden, om vanaf daar zijn plannetje te ontvouwen?
Bon, laten we het onszelf niet onnodig moeilijk maken door allerlei mitsen en maren op te nemen. Dit is tenslotte maar een preview van een wielerwedstrijd en geen inzending voor de natuurkunde-olympiade..
De enige heuvel die vervolgens nog resteert vóór het bereiken van de slotklim is de Tienne aux Pierres (3,2 km á 5,2 % procent). Niet superzwaar, maar met de Citadel van Namen binnen schootsafstand een prima springplank om iets te proberen.
Kijkend naar het parcours en koersverloop van de afgelopen jaren, hebben wij het volgende scenario voor ogen: de gebruikelijke vroeg vertrokken kopgroep, een succesvolle hergroepering op een kilometer of 30 á 20 voor de finishlijn, gevolgd door onvermijdelijke demarrages tussen voornamelijk kopmannen, met als resultaat een uitgedunde elitegroep die de gezamenlijk de slotkilometers ingaat.
Naast een sterke punch om de citadel te beklimmen is dus ook een sprintje een eigenschap die hier van pas zou kunnen komen.
Favorieten
Dylan Teuns
De man die in megavorm lijkt te verkeren en in ieder geval wel moet blaken van het zelfvertrouwen: Dylan Teuns. Met een sterk team aan zijn zijde (o.a. Elmiger, Hermans en Vliegen) is hij onze topfavoriet voor deze wedstrijd. Dit voorjaar werd hij al 3e in de Waalse Pijl en later in het seizoen won hij de Tour de Wallonie, Tour de Pologne en de Arctic Race of Norway. Op rij!
Hij lijkt ons momenteel dermate sterk, dat we de kans groot achten dat hij hier gewoon solo over de streep gaat komen.
Eigenlijk kan in onze ogen maar één ding een feestje voor Dylan Teuns en BMC verpesten: slecht weer. Want als het stormt en regent wint Tim Wellens..
Tony Gallopin
Wij kunnen ons niet anders voorstellen dan dat de titelhouder van de GP Wallonie voor Lotto-Soudal ook kopman is voor de editie van 2017.
De Franse puncheur in Belgische dienst greep na de Tour de France voor het tweede jaar nét mis in San Sebastian en werd afgelopen weekend in Canada nog respectievelijk 9e en 6e in Quebec en Montreal. Met de vorm zit het dus wel goed.
Hopelijk werkt de lange terugvlucht vanuit Canada niet al te zwaar door in de benen. Mocht dat het geval zijn, dan heeft de Belgische formatie met Tiesj Benoot en de al eerder genoemde Tim Wellens twee uitstekende troeven achter de hand.
Jan Bakelants
We blijven in Belgisch-Franse sferen. Jan Bakelants van Ag2R is iemand die het eigenlijk altijd goed doet in de GP de Wallonie. Hij stond al zeven keer aan de start van deze race en wist in 2013 zelfs te winnen. Ook hij was in Canada afgelopen weekend en reed in de GP de Montreal naar een 4e stek, achter Ulissi, Herrada en Slagter. Wat ons betreft ook iemand die zich in de finale van deze koers zeker zal laten zien.
Petr Vakoc
Als we de winnaar van vorig jaar noemen, mag de runner-up niet achterwege blijven.
Hij lijkt ons de absolute kopman voor het team in deze wedstrijd en krijgt met o.a Martinelli, Serry en Keisse ook de nodige firepower mee om de koers te controleren.
Vorig jaar won hij nog de Brabantse pijl, dus met de klim naar de Citadel zit het wel goed.
David Gaudu
Bij FDJ nemen ze minimaal drie renners mee naar Wallonië die op dit terrein (in theorie) goed uit de voeten moeten kunnen: Pinot, Molard en Gaudu. Eerstgenoemde lijkt momenteel niet echt de vorm te hebben om hier flink uit te pakken. Dat geldt niet voor Pinot, want die won vorige maand nog de Tour de l’ain. David Gaudu werd daar tweede en het lijkt ons een prima plan om het voor deze race om te draaien.
De nog maar 20-jarige Fransman werd dit jaar nog 9e in de Waalse pijl, dus een wedstrijd als de GP de Wallonie zal hem ook prima liggen. Wij zien zowel Pinot als Gaudu er tot ver in de finale nog bijzitten en beurtelings demarreren.
LET OOK OP:
Bjorg Lambrecht
Noem het een joker, outsider of dark horse. Bjorg Lambrecht is in ieder geval een renner die aan het eind van de dag zomaar tussen de WorldTour-toppers bovenin de uitslag kan staan.
De fervente wielervolger zou dit overigens niet echt verrassen: de in deze wedstrijd voor de Nationale beloftenselectie uitkomende Gentenaar is een groot talent en goed op zowel de korte als lange beklimming. Hij sprokkelde dit seizoen al tig zeges en ereplaatsen bij elkaar, waaronder Luik-Bastenaken-Luik voor renners onder de 23 jaar.
STERRENSTELSEL:
*** Teuns
** Vakoc, Bakelants, Gaudu, Gallopin
* Lietaer, Vantomme, Benoot, Duijn, Thomas, Wellens, Pinot, Baugnies
Joker: Bjorg Lambrecht