ZLM Tour (19/6 – 23/6)

Terneuzen Photo credit: Sjaak Kempe 20111001 36 Terneuzen via Flickr (license)

Geplaatst op 19 jun, 2019

Na een jaar te hebben overgeslagen is de voormalige Sterelektro-/ZLM Toer dit jaar weer terug op de wielerkalender. Voor ons is de voorbereidingsrace op die échte Tour dan ook een toepasselijk excuus om na een pauze weer ten tonele te verschijnen en net als het peloton warm te draaien voor Le Grande Boucle. Waar wij onze naam gewoon hebben behouden onderging de 2.1 koers overigens wel een (kleine) naamswijziging. Deze gaat inmiddels door het leven als de ZLM Tour.

Startlijst

De laatste jaren profileerde de ZLM Tour zich als een laatste test voor de sprinters en hun sprinttreinen die zich voorbereiden op de Tour. Dit jaar is dit niet anders en wordt die kans weer aangegrepen door een aantal WorldTour-teams. De grote ster is dit jaar uiteraard Dylan Groenewegen. Die als opmaat naar de inmiddels onvermijdelijke eerste gele trui van de Tour met de Jumbo-Visma sprinttrein in eigen land (en een beetje België) de laatste zaken komt finetunen. Al lieten de Jumbo’s in de 4-daagse van Duinkerken zien dat ze al aardig op elkaar afgestemd zijn.

In de ZLM Tour treft Groenewegen in ieder geval één concurrent die hij in de Tour de France vaker gaat tegenkomen: Caleb Ewan. De nog altijd pas 24-jarige Australiër komt met twee ritzeges uit de Giro en zal het dus niet aan zelfvertrouwen ontberen. Hij verschijnt hier samen met een aantal renners uit de Lotto-Soudal tourploeg aan de start.

De overige WorldTour teams die op de startlijst prijken, zijn Team Sunweb en Katusha-Apelcin. Die eerste ploeg heeft een plek ingeruimd voor Cees Bol. Een naam die nog niet wordt genoemd voor een Tourselectie (bovendien zal Michael Matthews daar de sprinter van dienst zijn), maar de jonge Noord-Hollander maakt dit seizoen wel indruk in massasprints. Naast sprinten kan hij bovendien ook de wat zwaardere koersen aan. Mocht Bol niet aan sprinten toekomen heeft Sunweb ook nog altijd Max Walscheid achter de hand.

Katusha heeft, nu Marcel Kittel de fiets even aan de kant zet, geen topsprinters meer binnen de gelederen. De mannen die voor de Zwitserse equipe nu de kastanjes uit het vuur moeten halen zijn Jens Debusschere en Viatcheslav Kuznetsov. Maar zij kunnen natuurlijk niet tippen aan het palmares van Der Marcel.

Naast deze vier WorldTour-ploegen rijden er uit verschillende windstreken Procontinentale en Continentale ploegen in de ZLM Tour. Zo voert Jetse Bol het overwegend Spaanse Burgos BH aan, brengt Pro Racing Sunshine een contingent jonge Australiërs naar de lage landen en vertegenwoordigt Euskadi Basque Country – Murias het Baskenland. Vanuit Nederland en België zijn Roompot-Charles, Sport-Vlaanderen Baloise, Wallonie Bruxelles en Wanty – Gobert Cycling Team de bekendste ploegen. Een zestal CT ploegen uit de Benelux completeert de startlijst: Alecto, Metec – TKHMonkey Town – à bloc, Team Differdange – Geba, Vlasman CT en tot slot Tarteletto – Isorex.

Parcours

Proloog
Yerseke – Yerseke ITT (6,8 km)

Net zoals al gebruikelijk was vóór de sabbatical wordt de ZLM Tour afgetrapt met een proloog. De renners vertrekken uit – en komen weer aan – in het Zeeuwse Yerseke. Ondertussen leggen ze daarbij 6,8 kilometer af op een parcours met een tiental scherpe bochten. Gezien het vlakke karakter van deze proloog is alles daarmee ook wel gezegd. De favorieten voor vandaag zijn vooral in het Jumbo-Visma kamp te vinden.

ZLM Tour Proloog
Parcours van de proloog

*Op moment van schrijven wordt er overigens rond 18:00 een onweersbui voorspeld. Het tijdstip van starten zou dus nog doorslaggevend kunnen zijn voor de uitslag van de proloog.

Usual Suspects: 
Dowsett, Van Emden, T. Martin

Let ook op:
De Buyst, Kluge, Tanfield, Teunissen, Walscheid, Wurtz Schmidt

Sprintetappes
1. Bredene – Heinkenszand (197,9 km)
2. Etten-Leur – Buchten (168,1 km)
4. Eindhoven – Tilburg (170,1 km)

Etappe 1 ZLM
Parcours etappe 1 (Bron: Organisatie/ZLM)

Het moge duidelijk zijn met welk doel Ewan en Groenewegen deze ZLM Tour aan de start verschijnen: zij komen om te sprinten en zeker drie van de vier etappes zijn daarmee op hun lijf geschreven. Omdat de profielen van de 1ste 2de en 4de etappe overeenkomen met dat van een biljartlaken hebben we ze voor het gemak maar op één hoop gegooid. We hebben namelijk het sterke vermoeden dat deze etappes het beproefde Tour scenario gaan volgen: Een groepje vluchters rijdt weg, pakt een handvol minuten en wordt weer voor de streep ingerekend.  En als de daadwerkelijke weersomstandigheden ook nog eenstemmig zijn met de voorspellingen is een massasprint praktisch onvermijdelijk. Hierbij zijn de sprinters van de WorldTour ploegen de voornaamste favorieten.

Etappe 2 ZLM Tour
Profiel etappe 2 (bron: LA Flamme Rouge)

*In de 1e etappe naar Heinkenszand lijkt de wind vanaf de zee vrij spel te krijgen in de slotfase. Iets wat de WorldTour-ploegen waarschijnlijk alleen maar in de kaart zal spelen gezien het aantal hardrijders dat zij opstellen deze ZLM Tour.

Usual Suspects:
C. Bol, Debusschere, Ewan, Groenewegen

Let ook op:
Gibson , De Kleijn, Liepins, Menten, Van Poppel

De Koninginnenrit
3. Buchten – Landgraaf (171,1 km)

Etappe 3 ZLM Tour
Profiel etappe 3 (bron: LA Flamme Rouge)

In de vorige edities van de ZLM Tour was de derde etappe steevast een heuvelrit naar La Gileppe. Dit keer kiezen de organisatoren voor een andere aanpak. Zaterdag rijdt het peloton namelijk door de Limburgse heuvels naar Landgraaf. Op het programma staan daarbij ook een aantal heuvels die we o.a. kennen uit de Amstel Gold Race. Zo vallen na een snelle blik in het rondeboek de Eyserbosweg, de Gulpenberg en de Camerig op. Het moge echter duidelijk zijn dat deze rit een stuk minder uitdagend is dan het oude concept richting La Gileppe. De sprinters van dienst hebben absoluut kans op de ritwinst en dat is vooral doordat er na de laatste heuvelzone nog zo’n 30 kilometer moet worden afgelegd tot de eindstreep. Wees dus niet verrast als er een grote groep gaat sprinten om de ritzege, maar misschien is er een aanvaller die kort in het klassement staat met snode plannen.

Usual Suspects:
Bol, Debusschere, Ewan, Groenewegen

Let ook op:
Capiot, Duijn, López, Wallays, Wurtz Schmidt

Eindklassement

Voor de hard-/tijdrijders die een gooi willen doen naar de eindwinst is het, naast een goede tijd in de proloog, van belang dat ze een licht klassiek parcours kunnen verteren. Wat dat betreft heeft Jumbo-Visma (Naast Dylan Groenewegen) met Tony Martin, Jos van Emden en eventueel zelfs Mike Teunissen meerdere paarden om op te wedden.

Door het vlakke karakter van deze koers kan het ook zomaar zijn dat de bonificatieseconden de doorslaggevende factor worden bij het opmaken van het eindklassement. De bonificatieseconden zijn als volgt te verdienen.

FinishTussensprint
1e10″3″
2e6″2″
3e4″1″

Mocht er één sprinter boven de rest uitsteken, betekent dat al gauw dat deze 20 tot 30 (of eventueel zelfs meer) bonificatieseconden kan binnenhalen. Wil een tijdrijder hier met de eindwinst aan de haal gaan, dan zal hij dus een riante voorsprong moeten opbouwen in de proloog en daarnaast ook nog zorgen dat hij ‘meezit’ in de koninginnenrit.

De proloog van woensdag gaat dus direct een cruciale rol spelen bij het bepalen van de eindwinnaar. Met ‘Hoe kort eindigen de sprinters in Yerseke?’ als kernvraag.

Dat de sprinters wat tijd gaan verliezen in de proloog op de specialisten is bijna vanzelfsprekend. Maar hoeveel? Als we kijken naar de drie vorige edities van de ZLM Tour en Groenewegen als testcase nemen. Dan zien we dat de hij twee maal 35 seconden toegaf op de winnaar en een keer 19 tellen. Een sprinter als eindwinnaar lijkt dus zeker een reële optie.

Favorieten

***** Groenewegen

*** Ewan, Martin, Van Emden

*Bol, Debusschere, Dowsett, Teunissen, Wallays, Wurtz Schmidt,

# # #